Klimaat en duurzaamheid

Klimaat of klimaatverandering is hét thema van deze tijd en een onderwerp waar iedereen (ongeacht leeftijd) die nu leeft mee te maken heeft. Het is een cruciaal strategisch thema dat alle thema’s die ik belangrijk en interessant vind beïnvloedt. Los daarvan: ook ik leef nu, ook ik heb de veranderingen in het klimaat te maken en ook ik maak me er zorgen om. En daarmee is het ook een heel persoonlijk thema.

Jelmer Mommers : Hoe gaan we dit uitleggen

Hoe gaan we dit uitleggen : onze toekomst op een steeds warmere aarde Book Cover
Hoe gaan we dit uitleggen : onze toekomst op een steeds warmere aarde De Correspondent

Hoe gaan we dit uitleggen van Correspondent Jelmer Mommers is verontrustend en geruststellend tegelijk. Op de verontrustende momenten schetst Mommers waar het klimaat op onze aarde heen gaat als we de twee graden opwarming overschrijden en hoe hard we die kant op gaan. Op de geruststellende momenten laat Mommers zien dat (met name) CO2-beperkende maatregelen al volop genomen worden en dat de wereld in een soort versnelling richting CO2-neutraliteit zit: wie deze groene revolutie niet meemaakt, loopt de kans later achteraan te staan als de welvaart wordt herverdeeld: landen als China en India zijn namelijk bezig met een veel grotere stap dan veel Westerse landen.

Cover foto met mensen die met laarzen aan in het water staan

In 80 jaar onder water: een prisoners dilemma of niet?

Huh?! Wat?! Het was mijn eerste onuitgesproken reactie toen ik met een goed ingevoerde ambtenaar van de stad Amsterdam sprak over klimaatverandering. Huh?! Wat?! In 80 jaar de stad Amsterdam onder water?! Niet dat het nieuw nieuws was: ik had het al vaker gelezen, maar steeds weer verdrongen. Maar ineens, in dit gesprek zette het de noodzaak van een revolutionaire transitie op scherp. En de politieke dilemma’s ook. Want: kies je als stad met dit vooruitzicht voor monumentale daken of voor zonnepanelen? En hoe zit het met de druppel op de letterlijk gloeiende plaat die de inspanningen van Amsterdam zijn?